Enkla budgettips

Varje bra ekonomisk plan måste ha en budget. Du behöver det för att klara dig, spara pengar, undvika skulder, betala av skulder och planera för finansiella kriser, bland annat. Oavsett om du har en femsiffrig lön eller miljoner varje månad behöver du en budgeteringsstrategi för att hålla koll på din ekonomi.

Men oräkneliga människor har upptäckt att det är svårt att skapa och hålla sig till en budget, och det kräver en hel del eftertänksamhet, disciplin och kontroll. Livsmedel, besparingar, skolavgifter och betalning av räkningar måste beaktas. Konsumenter i Filippinerna kan också vara obekanta med de tjänster som finns tillgängliga för att hjälpa dem att hantera sin ekonomi framgångsrikt.

Om du har problem med att planera och hålla din budget, överväg följande förslag:

Sätt mål

När du har ett specifikt mål i åtanke blir den utmanande uppgiften att budgetera lättare. Att spara till pension, utveckla en akutfond och lägga undan pengar för framtida semestrar och speciella tillfällen är bara några exempel.

Påminn dig själv om ditt mål när du är frestad att spendera för mycket. Du kan skriva ner det på ett papper och ha det i plånboken någonstans som är iögonfallande. Dina utgiftsbeslut kommer att ha större vikt eftersom du ständigt tänker på ditt ekonomiska mål.

Prioritera dina mål.

Du har nu en riktning för att prioritera resten av dina kostnader nu när du har ett specifikt mål i åtanke. Som en allmän riktlinje, lägg pengar åt sidan först för sparande, en nödfond, försäkringar och andra långsiktiga mål. Tänk på de fyra väggarna, inklusive mat, tak över huvudet och verktyg, baskläder och transport. Det här är de nödvändigheter du behöver för att klara dig dagligen.

Du kan nu börja ordna merkostnader när du har satt upp en budget för dem. Skolkostnader, bilunderhåll och underhållning är bara några exempel. Gör en lista över dem på ett papper och tilldela sedan ett nummer till var och en baserat på hur viktiga de är för dig.

Du kan skriva “1” bredvid skolavgiften, till exempel baserat på den tidigare modellen. Under tiden kan fritidsaktiviteter som att gå på bio eller köpa ett nytt spel delegeras senare.

Leta efter Ansvar

Att hålla sig till en budget, som tidigare nämnt, kräver en hel del självkontroll och disciplin. Du kan bli frestad att ge dig själv lite utrymme när du köper produkter, till exempel under reor. Som ett resultat är det viktigt att omge dig med människor som påminner dig om att hålla dig på rätt spår.

Var uppmärksam på dina kostnader och planera din budget med din make eller familj. Hitta en ansvarspartner som hjälper dig att hantera dina pengar om du är singel. När allt kommer omkring är det mycket enklare att ändra dina vanor när du vet att någon håller utkik efter dig.

Håll koll på dina framsteg.

Nödvändigheten av att hålla reda på dina utgifter kan inte överskattas. För att hålla reda på hur mycket pengar du redan har spenderat, gör en lista över alla dina inköp, räkningar och andra utgifter. Detta låter dig inte bara se hur mycket pengar du har kvar, utan det låter dig också se hur mycket pengar du har slösat bort på värdelösa köp. Som ett resultat kan du ändra dina utgiftsmönster för att hjälpa dig att hålla koll på din budget.

Använd en mängd olika budgetresurser

Du kan hålla koll på dina ansträngningar på olika sätt, bland annat genom att skriva ner dina utgifter i en anteckningsbok. Men dagens teknik ger dig flera verktyg som hjälper dig att bättre hantera dina pengar. Det här är några av dem:

Betalningar över internet. Medan kontanter hjälper dig att hålla reda på dina utgifter skapar betalning online alltid ett pappersspår. Nätbank och betalkort är till exempel exempel på kontantlösa betalningsmetoder.
Appar som hjälper dig att budgetera. Du kan få pengaspårare från din telefons appbutik. För att hålla reda på dina utgifter, ange dina inkomster och utgifter.
Betalningar görs automatiskt. Skapa ett automatiskt betalningssystem på ditt sparkonto för att hjälpa dig att återkalla förfallodatum. Detta innebär att en viss summa pengar kommer att överföras till dina fakturorer varje månad. Du kommer inte att bli frestad att spendera dina pengar så fort de kommer om du gör på det här sättet.
Det här är bara några av de verktyg som finns tillgängliga för att hjälpa dig att hålla din budget. Om du behöver ytterligare hjälp kan du utforska internet efter webbplatser, applikationer, seminarier, workshops och andra resurser. Se till att du slutför dina läxor för att få ut så mycket som möjligt av dessa verktyg.

Sätt dig själv i rätt sinnesstämning.

Det är avgörande att leva efter lämpliga ideal för att uppnå dina ekonomiska mål. Bortsett från disciplin och självkontroll är en av de mest avgörande egenskaperna belåtenhet. När du jämför din ekonomi med andras, blir det inte lätt att hålla sig till din budget. Var istället tacksam för det du har råd med och lär dig att uppskatta det du redan har. Detta kan inkludera tid, familj, färdigheter och till och med vänner.

Det viktiga att komma ihåg är att en budget är avsedd att hjälpa dig snarare än att begränsa dig. Allt handlar om att spendera dina pengar klokt och att hålla reda på vart de tar vägen. Du kan betala dina pengar utan skuld och nå dina ekonomiska mål i tid när du upprättar en budget.