Inget lyft för Nokia

nokiaDet går tungt nu för Nokia. Mobiltillverkaren som en gång i tiden dominerade totalt har i och med uppkomsten av smartphones halkat efter mer och mer. Dess nya toppmobil, med utökad och förbättrad kamerafunktion hjälpte heller inte till att vända trenden. I alla fall om man får tro på börsen, då ju mobilen i fråga knappt ens börjat säljas ännu. Nya Lumia 925 verkar vara en riktigt trevlig mobil, med en av de bästa kamerorna på marknaden. Efter att den presenterades reagerade dock marknaden negativt, och aktiekursen sjönk. Förväntningarna var tydligen betydligt högre än ”bara” en bra smartphone.

Frågan är om inte börsen reagerat lite väl raskt, och lite väl negativt. Nokia utlovade fler kommande nyheter under sommaren, och det ser faktiskt ut som om företaget till slut kommit ikapp konkurrenterna vad gäller smartphones. En del kanske tycker att det är för sent, och att man använder sig av Windows phone som operativsystem är ju både en för- och nackdel. Nackdelen då att utbudet av appar är begränsat, fördelen att mäktiga Microsoft står bakom, och Microsoft har länge försökt ta sig in på marknaden för operativsystem till mobiltelefoner.

Man ska också komma ihåg att Nokia fortfarande är en av de största tillverkarna av mobiltelefoner, men främst då vad gäller traditionella mobiler, inte smartphones. Det visar dock att det finns en god grund att stå på, och man kan fråga sig: när dessa miljontals användare av Nokias vanliga mobiler vill skaffa en smartphone, hur märkestrogna kommer de då att vara?