Swish saknar tillstånd hos Finansinspektionen

Swish är en poplär betalningstjänst som har funnits i Sverige i flera år nu, enligt statistik använder hela sju miljoner svenskar tjänsten. I grund och botten är det en app som du laddar ner till din telefon, kopplar till din bank och därefter kan använda som att föra över pengar till andra människor eller till företag. På senare tid har även olika online casinon valt att använda Swish som betalningsmetod när spelare sätter in pengar.

De senaste nyheterna kring betalningstjänsten är dock att att Swish saknar tillstånd från Finansinspektionen, vilket innebär att myndigheten som har tillsyn över de flesta bolag som jobbar med pengar, inte kan kontrollera Swish. Ifall detta är en direkt orsak till att penningtvätt är vanligt förekommande i appen, kan inte Finansinspektionen svara på, men många vill peka finger på det.

Då penningtvätt har blivit vanligt förekommande via Swish vill nu polisen att reglerna skärps. Bland annat kommer Swish och andra företag som jobbar direkt med appen, till exempel BankID, nu vara tvugna att meddela om det finns avvikelser i transaktioner och misstanke kring pengatvätt.

Hur skulle en pengatvätt via Swish kunna gå till?

Då Swish som tjänst möjliggör att pengar från ett brott kan omsättas fort och i många led, alltså till flera olika mottagare, räknas de som en risk när det kommer till pengatvätt. Det blir dessutom svårare att spåra pengar när de skickas mellan olika mottagare med olika banker.

Getswish AB som ligger bakom betalningstjänsten Swish, menar dock att de håller koll på eventuella störningar och misstänkt beteende, då de har en kontinuerlig dialog med alla banker som samarbetar med tjänsten. De menar att allt som sker inom appen är transparant och att det därmed inte är aktuellt att söka tillstånd hos Finansinspektionen.